Det här visste ni kanske inte om choklad!

2016-10-18

En chokladbit kan upplevas på många olika sätt i munnen. Den kan bilda en fet hinna eller ge en vattnig smältkänsla. Det senare är ett tecken på att chokladen är av god kvalitet.

En bra mörk choklad ska innehålla så få ingredienser som möjligt:

  • kakaobönor/kakaomassa
  • socker
  • kakaosmör
  • ev vanilj

Mörk choklad är alltså mjölkproteinfri men i många fall innehåller den andra produkter så som smörfett eller skummjölkspulver som är mjölkbaserade. Den vattniga och städade munkänslan försvinner då, detta på grund av att denna munkänsla bara infinner sig när kakaosmöret är det enda fettet.

Andra produkter som ofta hittas i mörk choklad är emulgeringsmedel, sojalecitin, arom och smakgivare. Varför dessa produkter finns i chokladen är enkelt att besvara, de förbilligar och förenklar produktionen i fabriken.

Av: Elin Jönsson