Valsmalet mjöl vs stenmalet mjöl

2014-08-26

Skräbeåns mjöl är ett stenmalet mjöl. Stenmalet mjöl har en annan textur, doft och färg. Jag var nyfiken på skillnaderna i färg, smak och textur då bröd bakas på valsmalet mjöl (industimjöl) vs stenmalet mjöl.

I testet bakade jag ett havre- och linfröbröd på autolys. Jag använde exakt samma recept men tog valsmalet mjöl i det ena brödet och stenmalet mjöl i det andra brödet. Det blev otroligt stor skillnad. Brödet med det valsmalda mjölet utvecklade ett fint glutennätverk, blev högt och luftigt, ljust i färgen och smakade mycket gott. Brödet med det stenmalda mjölet utvecklade inget bra glutennätverk trots ett antal vikningar, brödet blev därmed kompaktare. Färgen var fint brun och smaken var okej men inte toppen. Det smakade som en handfull spannmål luktar. Med det här testet får jag konstatera att det valsmalda mjölet vann mot just detta stenmalda mjöl, tyvärr. Var uppmärksamma på att jag inte drar alla stenmalda mjöl över en kant, för jag vet att det finns många fina stenmalda mjöl i landet.


Bröd med valsmalet mjöl till vänster och bröd med stenmalet mjöl till höger

Av: Elin Jönsson