Autolys vs degblandning

2014-08-26

Ja kära ni, det är vad detta försök gick ut på.

I testet bakade jag skållat havrebröd med surdeg som enda jäsningsmedel. Den ena degen bakades med autolysmetod och den andra degen bearbetades i degblandare. Försöket gick till så här:

  • Autolysdeg: Blanda deg, vila 1 h, arbeta några varv på bakbord, forma till bröd, ner i jäskorg med handduk, jäsa någon timme i rumstemperatur, in i kyl över natten.
  • Degblandardeg: Blanda deg i degblandare i 15 min, vila 1 h, forma till bröd på bakbord, ner i jäskorg med handduk, jäsa någon timme i rumstemperatur (samma tid som för autolysdegen), in i kyl över natten.

Förutom att det är något större luftblåsor i degblandarbrödet, som gör att brödet blir högre, finns det inte så stora skillnader. Texturen är densamma liksom smak och doft. Jag blir mer och mer övertygad om att surdegen måste användas när den är som bäst, blir den för sur får brödet inte samma jäskraft.


Autolys till vänster och degblandare till höger


Autolys till vänster och degblandare till höger

Av: Elin Jönsson