Äppelkubb med bara surdeg

2014-08-26

Jag hade en fundering att mitt bröd äppelkubb kanske blir bäst om degen bearbetas i degblandare och surdeg används som enda jäsmedlet. Med bäst menar jag att jag vill att brödet ska ha mycket smak, vara luftigt och saftigt. Experimentet genomfördes.

Degen arbetades i degblandare 15-20 min och fick sedan stå 1-2 h innan jag formade det och lade brödet i smord form. Lät det stå i rumstemperatur ett tag tills jäsningen kom igång. Ställde sedan brödet i kylen och där fick det jäsa i 12 h. Tog ut det på morgonen i rumstemperatur och lät det jäsa klart. Lagom till lunch var brödet färdiggräddat och jag kunde skära en skiva. Smör och ost på det och jag var i sjunde himlen. Det var så otroligt gott, saftigt, smakrikt och luftigt. Ja, jag hör ju hur nördigt det låter men jag önskar så att ni hade fått er en tugga ni med!


Äppelkubb bakat med enbart surdeg, degen arbetad i degblandare

Jag testade även att baka mitt äppelkubb på autolys. Det blev ett litet bröd den här gången, bara som test. Brödet blev lätt syrligt och med väldigt mycket smak. Det är otroligt häftigt att känna denna skillnad bara genom att ändra bakmetod. Jag hade dock velat ha mer färg på brödet, men eftersom jag valde innertemperaturen framför färgen fick jag stå mitt kast. Texturen på inkråmet blir kompaktare än då degen bearbetas i degblandare.


Äppelkubb bakat med enbart surdeg och med autolysmetoden

Det är en smaksak det där, om ett luftigt bröd prioriteras eller de framträdande smakerna. Projekt göra äppelkubbet snäppet vassare är härmed avslutat, hädanefter blir det bakning utan jäst och med degblandare.

Av: Elin Jönsson