Vildjäst

2014-08-18

Vildjäst, eller russinjäst som den också kan kallas, kan vara gjord av olika torkade frukter och bär, till exempel russin, fikon, aprikoser och katrinplommon.

Vildjäst tillverkas genom att vatten, torkad frukt och honung blandas. Blandningen ska sedan stå framme i rumstemperatur ca 4-5 dagar. Det som händer under dessa dagar är att jästsvamparna som finns naturligt på den torkade frukten omvandlar sockret i frukten till etanol (alkohol), koldioxid och massa smakämnen. Det är just det som händer när vin tillverkas. När vildjästen är klar luktar den därför vin eller likör beroende på vilken frukt som har använts.


DAG 1, Blanda 100 g torkad frukt, 200 g ljummet vatten och 0,5 msk honung. Täck med lock eller plastfolie och ställ i rumstemperatur i 4-5 dagar, gärna lite varmt. Rör om i burken varje dag.


DAG 2


DAG 3


DAG 4


DAG 5: Vildjästen är klar när frukten har åkt upp till ytan och det bubblar i burken. Du ska nu sila av russinen eftersom det är själva vätskan som utgör vildjästen. Ställ vildjästen i kylskåpet, den håller upp till 2 månader.

Vildjästen används sedan till att starta en surdeg med, istället för vatten. Att starta en surdeg på detta sätt går fortare än om bara vatten och mjöl används.

Jag gjorde ett test för att se om det är någon skillnad i smak mellan vildjäst startad på olika torkade frukter. Jag har läst att om man vill ha olika smak på brödet kan den torkade frukten bytas mot någon annan torkad frukt.

Jag startade därför en vildjäst på russin och en vildjäst på torkade aprikoser. Själva processen fram tills vildjästen var färdig tog lika lång tid för russinen som för aprikoserna. När vildjästen sedan var klar bakade jag två bröd. Smakmässigt fanns det inte någon skillnad på bröden, jäskraften var också densamma.

Av: Elin Jönsson