Kronjästsurdeg

2014-08-18

I Kronjästs sortiment finns deras färska surdeg. Såklart var jag tvungen att testa den.

Jag hade kunnat börja med de positiva sakerna med produkten, om där hade funnits några. Låt mig istället direkt gå in på de mindre bra sidorna hos produkten.

  • För det första saknade den allt vad jäskraft innebär vilket är anledningen till att jäst måste tillsättas i deras brödrecept som följer med produkten.
  • För det andra luktade den och smakade den bara ättiksyra. När jag gjorde mitt exjobb på Nord Mills i Malmö så passade jag på att ta pH på surdegen. Den hade pH 3,8 vilket dock är ett bra värde för en surdeg som ska ligga däromkring.
  • Jag testade om det var något liv i surdegen genom att blanda en klick av surdegen med rågmjöl och vatten och lät den stå över natten. På morgonen hade det inte hänt någonting. Därmed kan slutsatsen dras att det inte finns något liv i surdegen. Att tillsätta surdeg i sitt bröd som saknar liv är för mig ingen mening.

Av: Elin Jönsson