Blötlägga nötter eller ej

2014-08-18

Enligt Sebastien Boudet ska nötter, i det här fallet valnötter, blötläggas, rostas och sedan blötläggas igen innan de stoppas i degen. Det här blev jag sugen på att testa.

Grundprincipen när nötter ska finnas i brödet är att de ska blötläggas innan, annars kommer dessa att stjäla vatten från brödinkråmet och brödet blir då snabbt torrt. Logiskt men hur blir resultatet smakmässigt?

Degen (500 g vatten, 750 g mjöl, 15 g salt, surdeg) gjorde jag med autolysmetoden. Sedan tillsatte jag 70 g valnötter.

Brödet fick en god smak och det var saftigt. Att det inte blev någon volym tror jag beror på att min surdeg var för sur eller att den inte var tillräckligt pigg. Så till det här med att blötlägga nötter. Efter denna provbakning är min åsikt att nötter inte bör blötläggas innan de används i degen, eftersom all smak försvinner. Däremot är det viktigt att nötterna rostas så att smakerna framträder.


Platt som en pannkaka blev det och efter sista blötläggningen var valnötterna smaklösa

Av: Elin Jönsson