Pralin med passionsfrukt

Av: Elin Jönsson

Denna pralin är helt i min smak. Mörkt pralinskal med en len och syrlig passionsfruktkräm som kombineras med frystorkade hallon. Tycker du om apelsin utesluter du hallonen och river i apelsinzest i krämen istället. Magiskt.

Passionsfrukt och hallon

25-30 PRALINER

PRALINSKAL

200 g mörk choklad, 70 %

GANACHE

40 g mörk choklad, 70 %
40 g mjölkchoklad, 40 %
100 g vispgrädde
1 stor passionsfrukt
30 g rumstempererat smör

KOMBINATION 1: frystorkade hallon (finns i märket Dr.Oetker i välsorterade butiker)
KOMBINATION 2: zest från 0,5-1 apelsin

LOCK

100-150 g mörk choklad, 70 %

GÖR SÅ HÄR

PRALINSKAL
  1. Temperera chokladen och gjut pralinskal, här vägleder jag dig i tempereringen.
GANACHE
  1. Smält chokladen till 50 °C.
  2. Under tiden kokar du upp grädden och tillsätter passionsfrukten. Mixa med stavmixer och sila bort kärnorna.
  3. Tillsätt passionsgrädden till chokladen i en tunn stråle under vispning, som när du gör en majonnäs.
  4. Låt massan bli 35-40 °C innan du mixar ner smöret med stavmixer. Försök att få in så lite luft som möjligt i massan.
  5. Tillsätt apelsinzest om så önskas och rör runt.
  6. Täck med plast i direktkontakt med ganachen. Låt stå framme i rumstemperatur 3 h tills ganachen har satt sig och är len och krämig.
  7. Spritsa sedan ganachen i pralinskalen. Toppa med frystorkade hallon om du vill. Låt pralinerna sätta sig, helst till dagen efter.
LOCKA PRALINERNA
  1. Genom att temperera choklad och stryka den över pralinerna har du förseglat och lockat pralinerna. Låt stå 1-2 h innan du vänder upp och ned på pralinformen.