Pralin med kola och mandel

Av: Elin Jönsson

En pralin kan varieras med olika fyllningar, texturer och chokladtyper som kan ge helt olika smakupplevelser. Förutsättningen för att kunna göra en pralin är att du använder tempererad choklad. Min första pralin jag experimenterat fram består av choklad med 70,3% kakaohalt, en seg kola och rostade mandlar i bottnen.


12 PRALINER

250 g mörk choklad, 70 %
1 dl vispgrädde
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl socker
1/4 krm salt
rostade skållade mandlar

GÖR SÅ HÄR

Konsten att tempererar choklad kan du läsa om här.

  1. Temperera 150 g av chokladen och häll den i pralinformar av silikon eller hårdplast. Vänta någon sekund innan du försiktigt slår formen någon gång i bordet så att luftbubblorna försvinner. Vänd därefter formen upp och ned och låt överflödig choklad rinna av. Skrapa av formen så att du får snygga kanter på pralinerna. Låt stelna i rumstemperatur.
  2. Mät upp grädde, sirap, socker och salt i en kastrull. Låt koka till 119 °C i cirka 8-10 min.
  3. Låt kolan svalna någon grad och häll den därefter i en spritspåse för avsvalning.
  4. Rosta skållade mandlar i ugnen på 200 °C i 5 min.
  5. När kolan svalnat av helt kan den spritsas i skalen. Strö grovhackad mandel över kolan, tänk på att spara 2 mm utrymme till locket.
  6. Temperera 100 g choklad och häll den över pralinerna som lock. Skrapa av överflödig choklad och låt pralinerna sätta sig till dagen efter.