Födelsedagstårta

Av: Elin Jönsson

Ett absolut måste på min födelsedag är denna tårta. Maräng, äggkräm, banan, lite grädde och massa färska bär. Vansinnigt gott!


EN TÅRTA CA 10 BITAR

BOTTNAR

4 äggvitor
2 dl socker
2,5 msk kakao

ÄGGKRÄM

4 äggulor
1 dl socker
0,75 dl vispgrädde
100 g smör

FYLLNING OCH DEKOR

1 banan
2-3 dl vispgrädde
bär

GÖR SÅ HÄR

BOTTNAR
  1. Vispa äggvitorna hårt.
  2. Rör i socker och kakao.
  3. Bred ut smeten till två runda bottnar, ca 20 cm i diameter, på smorda mjölade bakplåtspapper.
  4. Grädda i 125 grader 1-1,5 h. Byt plats på plåtarna efter halva tiden.
ÄGGKRÄM
  1. Mät upp äggulor, socker och grädde i en tjockbottnad kastrull. Värm krämen på medelvärme till tjock konsistens under konstant vispande. Blir krämen för varm koagulerar äggen.
  2. Tillsätt 100 g smör när du tagit kastrullen från spisen. Låt smöret smälta ner, vispa då och då. Låt kallna.
MONTERING

Bred krämen på ena bottnen, mosa en banan och lägg ovanpå. Lägg på nästa botten. Frys tårtan i detta skede om du vill göra den i förväg. Garnera med grädde och bär.