Brynt smörkola med havssalt

Av: Elin Jönsson

Kulprovet är absolut ditt bästa hjälpmedel för att få till en perfekt konsistens på din kola. Häll upp kallt vatten i en skål eller kopp och ringla ner lite av den kokande kolan i vattnet. Om du kan forma kolan direkt och om den ger ett bra kolamotstånd när du formar den, då är den klar! Receptet kommer från Sara Aasum Hultberg.


25 KOLOR

200 g smör
200 g vispgrädde
75 g farinsocker
180 g strösocker
140 g glykossirap
50 g vatten
havssalt

GÖR SÅ HÄR

  1. Smält smöret i en kastrull på medelvärme och låt det brynas tills det är snäppet över gyllenbrunt. Ställ åt sidan att svalna något innan du häller ned grädde och farinsocker i smöret.
  2. Koka socker, glykos och vatten i en annan kastrull tills sockermassan får er gyllenbrun färg, någonstans runt 165 grader.
  3. Tillsätt gräddblandningen i sockermassan lite i taget, se upp för det kraftiga kokandet som uppstår. Rör runt.
  4. Låt koka tills kolan är ca 124-126 grader, gör kulprov med jämna mellanrum för en perfekt konsisens så som du önskar.
  5. Häll ut kolan på bakplåtspapper i en form, ca 20 ggr 20 cm. Strö över salt och låt svalna.
  6. Skär kolan i önskad storlek.