Thebirkes

Av: Elin Jönsson

Thebirkes är en dansk klassiker som jag kom i kontakt med på Bageriet BRØD. Den bakas på croissantdeg och innehåller en mandelkräm. Ovansidan är täckt med birkes, alltså vallmofrö. Väldigt gott!


8-10 THEBIRKES

CROISSANTDEG

7 g röd jäst
175 g mjölk
30 g socker
6 g oraffinerat havssalt
12 g ägg (ca ett halvt)
300 g vetemjöl
25 g rumstempererat smör
150 g kallt smör till kavling

MANDELKRÄM

50 g riven mandelmassa
25 g rumstempererat smör

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, KVÄLL
  1. Blanda jäst och mjölk i en bunke. Tillsätt socker, salt, ägg och vetemjöl. Arbeta ihop degen för hand, den kommer vara ganska hård. Låt vila i 45 min. Tillsätt sedan 50 g smör och arbeta in det i degen tills degen är slät.
  2. Lägg degen i en bunke, sätt plastfolie i direktkontakt med degen och ställ in den i kylen över natten.
DAG 2, MORGON
  1. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till en rektangel som är 1 cm tjock.
  2. Banka ut smöret på mjöl eller mellan bakplåtspapper till en rektangel som är hälften så stor som degen. Lägg smöret på degen och vik in degen över smöret, nyp ihop skarvarna, se bild 2 och 3.
  3. Kavla försiktigt ut degen på längden så att det blir en avlång rektangel, se bild 4.
  4. Gör ett fyrslag, se bild 5 och 6.
  5. Plasta in degen och lägg i kyl i 2 h.
  6. Kavla ut degen igen och gör ett nytt fyrslag. Plasta in och låt vila i kyl i 2 h.
  7. Kavla ut degen på mjölat underlag till en kvadrat som är 3-4 mm tjock.
  8. Jämna till kanterna med kniv. Dela plattan på mitten så du får två remsor. Bred ett tunnt lager mandelkräm i mitten och pensla med lite vatten i kanterna. Vik den övre sidan mot mitten, tryck till varsamt. Vik den andra långsidan också till mitten så sidorna går omlott, tryck till, se bild 7.
  9. Vänd de nu förseglade remsorna med skarven ner. Lägg dem sida vid sida, pensla ett tunt lager vatten på och strö över vallmofrö. Skär i bitar och lägg på bakplåtspapper, se bild 8-10.
  10. Låt bröden jäsa i ca 2 h. Grädda i 220 °C 18-20 min.