Sockerbullar

Av: Elin Jönsson

Sockerbullar är en favorit hos mig. Det här receptet kommer från Helene Johanssons bok Sötebröd från Brunkebergs bageri. Hemligheten med att få vaniljkrämen att bilda en urgröpning i mitten av bullen har jag dock ännu inte kommit på.


22 BULLAR

VANILJKRÄM

0,5 vaniljstång eller 1-2 tsk vaniljsocker
250 g mjölk
3 äggulor
60 g socker
25 g maizena majsstärkelse
25 g smör

VETEDEG

35 g röd jäst
250 g kall mjölk
100 g strösocker
100 g rumstempererat smör
3 tsk kardemummakärnor
2/3 tsk salt
500 g vetemjöl special

GÖR SÅ HÄR

VANILJKRÄM
  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg fröna och stången i en kastrull och häll på mjölken. Låt koka upp. Om du inte har vaniljstång kokar du bara upp mjölken och tillsätter vaniljsockret innan du sätter in den färdiga krämen i kylen.
  2. Vispa äggulor, socker och maizena i en bunke och tillsätt den heta mjölken. Ta bort vaniljstången och häll tillbaka allt i kastrullen. Låt krämen sjuda upp under konstant vispande tills den tjocknat.
  3. Tillsätt smöret och vispa tills det smält.
  4. Häll upp krämen i en spritspåse och ställ in i kylen.
VETEDEG
  1. Lös jästen i mjölken i en degblandare.
  2. Tillsätt socker, smör, mortlade kardemummakärnor, salt och vetemjöl lite i taget. Arbeta degen i maskin ca 15 min. Degen ska vara elastisk, gör gärna ett glutentest.
  3. Låt degen vila i 10 min.
  4. Ta ut degen på bakbord och dela den i 22 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på bakplåtspapper. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1-2 h.
  5. Sätt ugnen på 225 °C.
  6. Tryck ner spritsen i mitten av bullen, bestämt och längre ner än du tror, ungefär en tesked i varje bulle är lagom
  7. Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 9-10 min. Pensla smör på bullarna och rulla dem i strösocker innan de ska ätas.