Smörbulle med vanilj

Av: Elin Jönsson

Den här bullen har ett luftigt och saftigt inre och härligt god smörsmak. Det tack vare karlsbadersdegen bullen bakas på. Degen innehåller ägg och smör och ingen kardemumma som en vanlig vetedeg gör. Receptet hittade jag i Helene Johanssons Sötebröd.


24 BULLAR

DEG

50 g röd jäst
250 g kall mjölk
100 g socker
15 g bakpulver
2 ägg
5 g havssalt
700 g vetemjöl
200 g rumstempererat smör

FYLLNING

200 g rumstempererat smör
200 g florsocker
2 krm vaniljpulver

GÖR SÅ HÄR

  1. Lös jästen i mjölken
  2. Tillsätt allt utom smöret, mjölet lite i taget. Arbeta degen 5 min.
  3. Tillsätt smöret i klickar. Arbeta degen 10-15 min tills den är elastisk.
  4. Låt degen vila 10 min.
  5. Rör ihop fyllningen och lägg den i en spritspåse med tyll.
  6. Dela degen i 24 bitar och rulla till bullar. Lägg i formar och låt jäsa ca 1 h.
  7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Tryck ned spritspåsen i mitten av bullen och spritsa en klick fyllning i varje bulle. Strö över pärlsocker.
  8. Grädda i 8 min i 225 °C tills de är gyllene.