Smörbulle

Av: Elin Jönsson

Smörbullen ska ha en god smörig smak med inslag av vanilj. Jag provbakade två varianter. Den första med vanlig vetedeg och med en fyllning på smör, socker och vanilj. Den andra med en variant på smördeg där jag gjorde tre treslag och med en fyllning på mandelmassa och smör. Den första varianten blev bäst men jag är ändå inte riktigt nöjd. Väggarna ska lossna mer från varandra så att bullen blir glesare. Hittills kan jag inte bättre och smaken var god.

Första och bästa smörbullen

ÅTTA SMÖRBULLAR

VETEDEG

19 g röd jäst
125 g kall mjölk
50 g strösocker
50 g rumstempererat smör
5 g kardemummakärnor (1,5 tsk)
1/3 tsk salt
250 g vetemjöl

FYLLNING

35 g socker
100 g smör
0,5 krm vaniljpulver

GÖR SÅ HÄR

  1. Lös jästen i mjölken i en degblandare.
  2. Tillsätt socker, smör, mortlade kardemummakärnor, salt och vetemjöl lite i taget. Arbeta degen i maskin ca 15 min. Degen ska vara elastisk, gör gärna ett glutentest.
  3. Låt degen vila i 10 min.
  4. Rör ihop fyllningen.
  5. Ta ut degen på bakbord och kavla ut en rektangel. Bred på fyllningen ända ut i kanterna. Rulla ihop degen från kortsidan, spänn degen något medan du rullar. Skär rullen i 8 bitar och lägg i bullformar.
  6. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, ca 1,5 h.
  7. Sätt ugnen på 225 °C.
  8. Pensla bullarna med uppvispat ägg blandat med en skvätt vatten och grädda bullarna i mitten av ugnen ca 11-12 min.