Lussekatter

Av: Elin Jönsson

Det här receptet på lussekatter har hängt med sedan jag var liten. Inte så konstigt eftersom bullarna blir så himla saftiga och goda.


35 LUSSEKATTER

STEG 1

50 g röd jäst
500 g kall mjölk
50 g rumstempererat smör
1 tsk salt
0,5 msk socker
1000 g vetemjöl

STEG 2

1 påse saffran (0,5 g)
125 g rumstempererat smör
1,5 dl socker
1 ägg

GÖR SÅ HÄR

  1. Lös upp jästen i mjölken i en degblandare.
  2. Tillsätt smör, salt, socker och ungefär 700-780 g av vetemjölet. Degen ska släppa från bunkens kanter när den är färdigarbetad så känn på degen och testa dig fram. Arbeta degen i ca 10-15 min.
  3. Låt degen jäsa tills den är ungefär dubbelt så stor, ca 1 h.
  4. Under tiden förbereder du steg 2 genom att stöta saffranet med ett par nypor socker i en mortel. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt saffranet och ägget och vispa tills det blandat sig.
  5. Arbeta in saffranssmöret i den jästa degen i maskin. Tillsätt resten av vetemjölet lite i taget tills degen är smidig.
  6. Häll ut degen på bakbord och forma lussekatter.
  7. Låt lussekatterna jäsa ca 1 h.
  8. Tryck ner russin i lussekatterna om du vill.
  9. Grädda lussekatterna mitt i ugnen i 225 °C ca 8 min. De ska bli gyllenbruna. Pensla bullarna med ägg uppvispat med en skvätt vatten direkt när de kommer ut ur ugnen.