Kanelbullar

Av: Elin Jönsson

Kanelbullar är en klassiker som går hem hos de flesta. Vetedegen kommer från boken Sötebröd från Brunkebergs bageri, viss redigering från grundreceptet har gjorts.


8 BULLAR

VETEDEG

19 g röd jäst
125 g kall mjölk
50 g strösocker
50 g rumstempererat smör
5 g kardemummakärnor (1,5 tsk)
1/3 tsk salt
250 g vetemjöl

FYLLNING

60 g rumstempererat smör
22 g strösocker
22 g mörkt muscovadosocker
1 nypa salt
6 g kanel

GÖR SÅ HÄR

  1. Lös jästen i mjölken i en degblandare.
  2. Tillsätt socker, smör, mortlade kardemummakärnor, salt och vetemjöl lite i taget. Arbeta degen i maskin ca 15 min. Degen ska vara elastisk, gör gärna ett glutentest.
  3. Låt degen vila i 10 min.
  4. Rör ihop fyllningen så den blir slät.
  5. Ta ut degen på bakbord och kavla ut en rektangel. Bred på fyllningen ända ut i kanterna. Rulla ihop degen uppifrån, spänn degen något medan du rullar. Skär rullen i 8 bitar och lägg i bullformar.
  6. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, ca 1,5 h.
  7. Sätt ugnen på 225 °C.
  8. Pensla bullarna med uppvispat ägg blandat med en skvätt vatten. Strö på pärlsocker och grädda bullarna i mitten av ugnen ca 11-12 min.