Gräddtårta

Av: Elin Jönsson

Sommarens tårta stavas såklart gräddtårta. Jag vill ha en saftig botten, syrlig sylt, krämig vaniljkräm och len grädde. Att göra en tårta är lite pyssel men de olika komponenterna kan du fördela ut och göra på olika dagar så att du sedan bara har monteringen kvar dagen innan eller samma dag som tårtan ska ätas.

Min syster gifte sig nyligen och då fick jag äran att baka deras somriga bröllopstårta, en kärleksförklaring :)

EN GRÄDDTÅRTA

TÅRTBOTTEN (dagen innan)

150 g ägg
270 g socker
100 g standardmjölk
0,5 tsk vaniljpulver
180 g vetemjöl
2 tsk bakpulver

VANILJKRÄM (dagen innan)

0,5 vaniljstång
185 g mjölk
42 g äggulor
45 g socker
18 g maizena majsstärkelse
18 g smör

SYLT (några dagar innan)

300 g blåbär/ rabarber/ hallon eller plommon
90 g socker
0,7 citron (zest och saft)

SOCKERLAG (dagen innan)

50 g vatten
50 g socker
Zest från en halv citron
1 krm vaniljpulver

Ca 7 dl vispgrädde till montering

GÖR SÅ HÄR

TÅRTBOTTEN
  1. Klä en springform, ca 24 cm med bakplåtspapper i botten och på sidorna.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt i 5 min.
  3. Värm mjölken fingervarm tillsammans med vaniljpulvret. Blanda ner det i äggblandningen.
  4. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner detta i smeten. Vänd försiktigt så luften bevaras.
  5. Häll smeten i formen och grädda bottnen i 175 °C i nedre delen av ugnen ca 20-30 min. Använd en sticka för att se om kakan är klar.
  6. Låt svalna i formen 10 min efter ugnen och lägg bottnen sedan på galler. När den är sval plastas den in. Bottnen kan frysas och bakas någon vecka innan tårtan ska monteras.
VANILJKRÄM
  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg fröna och stången i en kastrull och häll på mjölken. Låt koka upp.
  2. Vispa äggulor, socker och maizena i en bunke och tillsätt den heta mjölken. Häll tillbaka allt i kastrullen. Låt krämen sjuda upp fort på medelhög värme under konstant vispande tills den tjocknat, det tar någon minut.
  3. Sila krämen ner i en bunke, tillsätt smöret och vispa tills det smält.
  4. Ställ in krämen i kylen.
SYLT
  1. Lägg frysta eller färska bär i en kastrull tillsammans med socker, citronzest och citronsaft. Koka på medelvärme till tjock konsistens. Smaka av. Sylten ska vara syrlig och ge en frisk brytning mot resten av tårtan. Häll upp i steriliserad varm glasburk. Låt svalna och ställ sedan i kyl.
SOCKERLAG
  1. Koka upp alla ingredienser och ställ sedan sockerlagen i kylen.
MONTERING (dagen innan eller samma dag som tårtan ska ätas)
  1. Dela tårtbottnen i tre lager.
  2. Ta bottnens översta lager och lägg som botten. Pensla över sockerlag, mest i kanterna.
  3. Spritsa en ring längs kanten på bottnen med grädde. Bred ut sylten över bottnen. Gräddringen gör så att sylten inte rinner ut över kanten när nästa lager läggs på.
  4. Lägg bottnens understa lager över sylten. Pensla över sockerlag och spritsa en ring längs kanten på bottnen med grädde. Bred ut vaniljkrämen över bottnen.
  5. Lägg sista lagret botten över vaniljkrämen. Tryck försiktigt till. Pensla över sockerlag. Bred ett tunt lager grädde runt hela tårtan och låt den sedan stå i kylen, så här långt kan tårtan förberedas dagen innan om så önskas.
  6. Vispa grädden och spritsa den på tårtan.
  7. Dekorera med bär och blommor.