Rulltårta med hallonsylt

Av: Elin Jönsson

Rulltårta är en riktig klassiker. Min första rulltårta provbakade jag faktiskt i förra veckan, med anledning av att jag fick en"beställning". Själv är jag inte förtjust i alltför söta kakor så för att få en friskare smak kokte jag hallonsylt med halverad mängd socker. Jag använde då mörkt muscovadosocker för att få en djupare smak. Viktigt tycker jag är att bottnen inte blir för tjock. Receptet på bottnen kommer från mammas väninna.


EN RULLTÅRTA

SYLT

300 g hallon
160 g muscovadosocker
saften från 1/2 citron

BOTTEN

3 rumstempererade ägg
3 dl socker
180 g vetemjöl
1,5 tsk bakpulver 
0,5 tsk vaniljpulver 
1 dl kokande vatten

GÖR SÅ HÄR

SYLT
  1. Koka upp alla ingredienserna och låt sjuda tills sylten tjocknat, skumma av och häll upp i ren glasburk. 
BOTTEN
  1. Vispa ägg och socker poröst, ca 5 min.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och vanilj och sikta ner i smeten, lite i taget. Om allt siktas ned samtidigt är det lätt att få mjölklumpar. Vänd runt försiktigt och tillsätt sist vattnet. 
  3. Häll smeten på plåt med bakplåtspapper. Bred ut ett tunt lager.
  4. Grädda i 250 °C i mitten av ugnen ca 5-6 min. 
  5. Strö socker och finhackade osaltade pistagenötter ovanpå kakan , vänd upp den på ett annat bakplåtspapper. Bred sylten på den varma kakan och rulla därefter ihop kakan från långsidan. Låt svalna och ställ sedan i kyl en stund innan du skär upp den.