Makroner

Av: Elin Jönsson

Makroner är ett av de svåraste bakverken att lyckas med. Allt måste stämma för såväl grovleken på mandelmjölet till makronsmetens konsistens. Jag använder mandelmjöl från Selton. Mandelmjölet måste siktas, annars kommer makronerna bli ojämna och få en grov struktur. Jag har provbakat några olika makronrecept och tycker att skalen från bloggen hellosugar ger bäst resultat. Tålamod, tid och noggrannhet är avgörande för resultatet.


30 MAKRONER

GANACHE

150 g vispgrädde
25 g honung
150 g choklad, 70 %
50 g blåbär, frysta tinade

SKALEN

120 g äggvita
35 g socker
150 g mandelmjöl av märket selton
150 g florsocker
150 g socker till sockerlag
50 g vatten till sockerlag
4 tsk kakao

GÖR SÅ HÄR

GANACHE
  1. Finhacka chokladen.
  2. Koka upp grädde och honung. Arbeta kraftigt in grädden i chokladen med en slickepott, lite grädde i taget. Konsistensen ska bli slät.
  3. Låt ganachen kristallisera till en krämig konsistens i en skål täckt med plastfolie, gärna till dagen efter.
  4. Tillsätt mosade bär och fyll en spritspåse med ganachen.
SKALEN
  1. 24 h innan du ska baka knäcker och separerar du äggvitan och lägger 60 g äggvita i en skål och 60 g äggvita i en annan skål.
  2. Sikta mandelmjölet så att endast de finaste partiklarna kommer med, väg upp 150 g av detta.
  3. Blanda mandelmjöl, siktat florsocker och kakao i en bunke.
  4. Väg upp socker och vatten till sockerlagen i en lite kastrull. Stick ner en sockertermometer och koka tills massan är 118 °C, var noga med de exakta graderna.
  5. Vispa under tiden 60 g av äggvitan till ett mjukt skum för hand, tillsätt 35 g socker under fortsatt vispning.
  6. När sockerlagen är klar hälls den, under vispning för hand, i marängsmeten. Detta måste göras snabbt eftersom sockerlagen stelnar i kastrullen.
  7. Byt till elvisp och vispa marängen till den är helt kall, ca 5-10 min.
  8. Tillsätt därefter 60 g av äggvitan i mandelmjölblandningen och rör runt.
  9. Vänd ner marängen i mandelblandningen, lite maräng i taget. Vänd runt tills du har en trögflytande smet. Smeten ska sakta rinna av från slickepotten, gör den inte det behöver smeten vändas runt lite till. Är den ändå för tjock kan lite ovispad äggvita tillsättas i smeten.
  10. Häll smeten i en spritspåse och spritsa ut 60 små rundlar på bakplåtspapper, inte för tätt. Smeten ska efter en stund flyta ut något och få en slät yta. Bildar smeten toppar har du vänt runt smeten för lite.
  11. Låt vila i 30 min.
  12. Grädda skalen i 145 °C i ca 12 min mitt i ugnen.
  13. Låt makronerna svalna på bakplåtspappret och dra dem sedan försiktigt från pappret.
  14. Spritsa en klick ganache på hälften av skalen och sätt på lock. Lägg makronerna i burk och låt dem vila i kylen till dagen efter. Makronerna går bra att frysa