Havrebars

Av: Elin Jönsson

Havrebars är ett gott och hälsosamt mellanmål till barnen eller för den aktiva. Basen är havregryn som i sig ger en god mättnadskänsla. Sötman kommer från honungen och den torkade frukten. Perfekt även att ta med på en längre cykeltur och på vandring eftersom de har bra hållbarhet och är lätta till vikten.


10-12 BARS

4,5 dl havregryn
1 dl kokosflingor
1 dl mandel, grovt hackad
0,5 dl kokosolja
0,5 dl honung
0,5 krm vaniljpulver
0,5 krm salt
1 dl tranbär och russin
0,5 dl kokoschips, grovhackat

GÖR SÅ HÄR

  1. Blanda havregryn, kokosflingor och mandel. Rosta i 10 min i 200 °C. Låt svalna något.
  2. Koka upp kokosolja, honung, vanilj och salt. Ta bort från värmen.
  3. Blanda punkt 1 och 2 och tillsätt torkad frukt och kokoschips.
  4. Bred ut massan på bakplåtspapper i en mindre form, ca 2 cm tjockt lager, tryck till ordentligt.
  5. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min i 180 °C. Kakan kommer fortfarande vara mjuk när den är gräddad.
  6. Låt svalna i 2 h, skär ut bars i önskad storlek.