Hallongrotta

Av: Elin Jönsson

Barndomskaka nummer ett är självklart hallongrotta! Jag provade Bageri Petrus recept som resulterade i en spröd, smörig och lite syrlig godbit. För bäst resultat kokar du hallonsylten själv, och där finns inga ursäkter arbetsmässigt för det är busenkelt. Med all sylt jag kokar tar jag vikten bär gånger 0,6 så får jag mängd socker. Citron och kokning, sedan klart!


22 HALLONGROTTOR

HALLONSYLT

200 g hallon
120 g socker
0,5 citron, saften

GROTTAN

60 g rörsocker
1 vaniljstång
200 g vetemjöl
3 g bakpulver (ca 2 krm)
3 g salt (ca 2 krm)
150 g rumstempererat smör

GÖR SÅ HÄR

HALLONSYLT
  1. Mät upp allt i en kastrull, bär direkt från frysen går bra.
  2. Koka tills sylten blir lite simmig uppepå och den har tjocknat. Häll upp i burk och låt svalna.
GROTTAN
  1. Mät upp sockret på bakbordet.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Du kan använda sockret till hjälp genom att gnugga vaniljstången däri. Den urskrapade stången kan du lägga tillsammans med florsocker och få ett gott vaniljsocker.
  3. Väg upp resterande ingredienser och arbeta ihop degen för hand men så lite som möjligt, ju mindre desto sprödare kaka.
  4. Rulla en avlång rulle av degen och bita upp i 20 g/bit. Rulla till bollar och lägg i formar.
  5. Tryck ett hål med fingret i mitten. Spritsa sylt däri och grädda kakorna i 200 grader, jag använde varmluft. Känn efter hur effektiv din ugn är. Kakorna är klara när de fått en gyllenbrun färg, ca 10-15 min.