Chokladkaka med apelsinkola och hasselnötsganache

Av: Elin Jönsson

Chokladälskare, den här är till oss! Chokladkakan (recept från My Feldt) kan användas som den är med lättvispad grädde eller glass, eller så kan du addera kola och/eller ganache. Kolan kan smaksättas på många olika sätt, till exempel vanilj, hallon eller lingon. Hasselnötterna kan uteslutas i ganachen men tillför god smak i kombination med apelsinen. En fantastiskt god kaka maxad med smak, jag älskar den!!


EN KAKA (14-16 BITAR)

CHOKLADKAKA

250 g smör
250 g mörk choklad
220 g rörsocker (sorten med gyllene färg och stora kristaller)
en nypa salt
200 g ägg
40 g enkorn eller dinkelmjöl fullkorn eller annat smakrikt mjöl

KOLA

80 g smör
80 g rörsocker
80 g vispgrädde
80 g sirap
zest från 1 apelsin
en nypa salt

GANACHE

150 g vispgrädde
50 g mjölk
70 g sirap
50 g hasselnötspraliné
200 g mörk choklad

GÖR SÅ HÄR

CHOKLADKAKA
  1. Bryn smöret på medelvärme tills det är gyllenbrunt. Låt svalna några minuter, rör sedan ner chokladen så den smälter.
  2. Mixa rörsockret till ett fint pulver. Rörsocker är smakrikt till skillnad från vitt strösocker som bara är sött. Vispa med elvisp ner sockret i chokladblandningen tillsammans med saltet.
  3. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning. Vispa tills smeten blir tjock.
  4. Vänd ned mjölet för hand. Häll upp smeten i springform med bakplåtspapper i botten och längs kanterna.
  5. Grädda i 175 grader tills kakan är bakad men fortfarande dallrig, ca 10-15 min. Låt svalna.
KOLA
  1. Väg upp alla ingredienser i en kastrull och koka sedan kolan på medelvärme till 115-116 grader. Rör då och då.
  2. Häll kolan över chokladkakan. Låt svalna.
GANACHE
  1. Hasselnötspralinén görs på följande sätt: rosta 100 g hasselnötter på 150 grader, gärna varmluft tills gyllene. Skrubba av löst skal och mixa de fortfarande varma nötterna i matberedare tills de släpper sitt fett och blir en slät massa. Klart! Väg upp 50 g av detta, resten kan du spara i skafferiet.
  2. Väg upp grädde, mjölk, sirap och hasselnötspraliné i en kastrull. Koka upp. Slå över den hackade chokladen. Låt stå någon minut innan du vispar ganachen slät.
  3. Häll ganachen över kolan. Ställ i kyl, gärna till dagen efter.

Servera med apelsinklyftor och hackade hasselnötter.