Steamed buns

Av: Elin Jönsson

Steamed buns är ångade, fluffiga, mjuka och helt ljusa bröd som gräddas i ugn med en plåt vatten i botten som gör att det bildas mycket ånga under gräddningen. Ångans syfte är att inte torka ut brödens yta och därmed får bröden inte någon skorpa. Bröden äts nygräddade och du kan fylla dina steamed buns med vad som helst, men tänk olika komponenter som krispigt, mjukt, krämigt, sött och syrligt. Brödreceptet kommer från Jennie Walldén.


TOLV BUNS

30 g jäst
200 g kall mjölk
300 g vetemjöl
3 msk strösocker
0,5 tsk salt
3 krm bakpulver
3 krm bikarbonat
2 msk neutral matolja

Sesamolja till pensling

GÖR SÅ HÄR

  1. Väg upp alla ingredienser i en degblandare och arbeta degen tills den är smidig, ca 10 min.
  2. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1,5 h.
  3. Bita upp 12 bitar, runddriv och låt jäsa 30 min.
  4. Kavla bullarna till ovaler, pensla sesamolja på ena halvan, vik dubbel och lägg på bakplåtspapper.
  5. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 min.
  6. Fyll en långpanna med kokande vatten nederst i ugnen. Grädda bröden 175 grader i mitten av ugnen i ångan från det kokande vattnet i ca 7 min.

Jag fyllde mina steamed buns med varmrökt fläsk som stektes gyllene. När fläsket är klart blandar du 2 msk hoisinsås, 1 msk ingefära, 1 msk sesamolja och en liten riven vitlöksklyfta och häller ner i stekjärnet över fläsket och steker ihop. Servera med picklad rödlök, majonnäs med hackad chili, sallad, srirachasås, zucchini/gurka och rostade caschewnötter.