Pitabröd

Av: Elin Jönsson

Pitabröd är ett tacksamt bröd som kan fyllas med alla möjliga delikatesser. Receptet har jag hämtat från Jan Hedhs brödbok. De här pitabröden bubblar alltid upp och ger därmed plats till fyllningen. Vanligtvis serverar jag pitabröden med köttfärs, vitkål, svamp, lök, rucola, persilja och crème fraiche, mycket smarrigt!


10 BRÖD

15 g jäst
250 g vatten
25 g olivolja
450 g vetemjöl special
7 g havssalt

GÖR SÅ HÄR

  1. Lös jästen i vattnet i en degblandare. Tillsätt olja och mjöl, arbeta degen i 10 min.
  2. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 10 min. Degen ska vara seg och gluten ska ha utvecklats, är du inte nöjd så arbeta degen en stund till.
  3. Låt degen jäsa i 30 min. Vik ihop degen som ett paket och låt den jäsa i ytterligare 30 min.
  4. Häll ut degen på bakbordet och dela den i 10 bitar som rullas till bullar, låt vila i 10 min.
  5. Kavla ut bullarna till platta pitabröd, som ett kaffefat i storlek.
  6. Lägg bröden på mjölad bakduk med en bakduk över. Låt bröden jäsa i ca 45 min till dubbel storlek.
  7. Grädda bröden i 300 °C på baksten (eller förvärmd plåt) i mitten av ugnen i ca 5-7 min tills de fått lite färg och bubblat upp. Spraya in med vatten när du sätter in bröden för att få extra höjd på dem.