Piroger

Av: Elin Jönsson

Piroger är lite pyssligt att göra men det är väl värt tiden då de är klara. Använd gärna en egenkomponerad fyllning med ingredienser som du tycker extra mycket om. Jag fyller mina piroger med köttfärs och svamp, perfekt lunchmat.


10 PIROGER

DEG

25 g jäst
250 g kall mjölk
25 g olja
0,5 msk honung
120 g dinkelmjöl fullkorn
ca 200 g vetemjöl special
0,5 tsk salt

FYLLNING

300 g färs
100 g skivade champinjoner
140 g bacon
1-2 finrivna morötter
Krydda med soya, tomatpuré, sambal oelek, oregano, salt och peppar.
0,5 dl crème fraiche

GÖR SÅ HÄR

  1. Lös jästen i kall mjölk. Tillsätt olja, honung, dinkelmjöl och vetemjöl lite i taget.
  2. Arbeta degen i degblandare i 10 min. Tillsätt sedan saltet och arbeta ytterligare 5 min.
  3. Låt degen jäsa 30 min.
  4. Förbered under tiden fyllningen. Bryn köttfärsen, stek svamp och bacon. Tillsätt rivna morötter i färsen och krydda efter smak. Rör ihop köttfärsen med svampen och baconet och tillsätt crème fraiche. Låt röran puttra en stund och kyl den sedan.
  5. Ta ut degen på bakbordet. Dela den i 10 bitar. Kavla ut varje bit till en oval och lägg på bakplåtspapper.
  6. Pensla uppvispat ägg runt kanten, lägg fyllningen på ena halvan och vik sedan över den andra halvan. Tryck till lite i kanterna. Låt pirogerna jäsa 30 min.
  7. Pensla pirogerna med ägg och grädda i 10-12 min.