Majstortilla

Av: Elin Jönsson

Min plan var att fritera avokado och servera det med smörstekt kål, rödbetsslaw, sallad samt inlagd och rostad lök. Ett gott tortillabröd behövde jag till såklart så jag bakade Leilas majstortilla men uteslöt sockret eftersom majsen redan innehåller naturligt socker. Fantastiska! Kavlingen går snabbt och enkelt och ingen degblandare behövs. Brödet blir mjukt, avokadon krämig och krispig och tillbehören ger syra och saftighet. Färsk koriander och en smaksatt majonnäs adderar jag nästa gång!


TIO MAJSTORTILLA

1,5 dl majs på burk
0,5 dl vatten
5 g jäst
0,5 tsk salt
0,5 msk olivolja
2,5-3 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

  1. Mixa majsen fint.
  2. Mät upp alla ingredienser utom mjölet i en bunke. Blanda runt med träslev.
  3. Tillsätt lite mjöl i taget tills du har en smidig och mjuk deg som inte är helt fast.
  4. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca. 1,5 h.
  5. Bita upp degen och kavla ut bitarna på mjölat bakbord relativt tunt.
  6. Grädda på medelvärme i torr gjutjärnspanna så brödet bubblar upp och får svag färg på båda sidor.
  7. Förvara under bakduk så de håller sig ljumma och mjuka tills det är dags att äta.