Jakten på det perfekta hamburgerbrödet

Av: Elin Jönsson

Brödet som måste vara helt perfekt för den bästa upplevelsen. Det ska vara mjukt, ingen skorpa, lagom sötma och lagom storlek i handen. Phil´s Burger i Stockholm har den bästa burgaren jag ätit och det är deras bröd jag haft i minnet när jag provbakat. Provbakningarna gick inte hela vägen så jag köpte Flippin´ Burgers bok som också ska ha grymma burgare. Måste besökas nästa gång i Stockholm. Testade deras recept och det blev ju grymt. Mitt fel är att jag har haft i smör och ägg i degen istället för olja. Och använt för lite socker.


22 BRÖD (70G/ST)

850 g vetemjöl Saltå Kvarn
25 g socker
15 g salt
40 g jäst
5 dl standardmjölk
50 g honung
75 g rapsolja

GÖR SÅ HÄR

  1. Väg upp alla ingredienser i bunken till degblandaren och arbeta degen i 10-12 min. Degen ska bli spänstig och smidig.
  2. Plasta och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 60 min.
  3. Bita upp degen i 70 g/ bit och rundriv bullarna. Lägg på plåt och platta till med handen. Riktmärke är 9 cm i diameter.
  4. Plasta bröden och låt jäsa till dubbel storlek, ca 60-80 min.
  5. Pensla bröden med uppvispat ägg blandat med en skvätt vatten och en nypa salt.
  6. Grädda i 210-230 °C ca 6-8 min.