Glutenfri surdegspizza

Av: Elin Jönsson

För att ge er det bästa receptet på glutenfri surdegspizza provbakades tre olika pizzabottnar, alla jästes på enbart glutenfri surdeg. 1:a provbaket innehöll rismjöl, majsmjöl, bovetemjöl, maizena och fiberhusk. 2:a provbaket innehöll havremjöl, rismjöl och fiberhusk. 3:e provbaket innehöll havremjöl, rismjöl, majsmjöl, pofiber och fiberhusk. Den sista pizzan gav bäst botten med mest smak och krisp. Riktigt god blev den så här kommer receptet som är inspirerat av boken "Lugn mage med gott bröd". Använd 2 g jäst om du inte jäser bottnen på surdeg.

Glutenfri surdegspizza med ricotta, zucchini, champinjon och svartkål

EN PIZZA

50 g glutenfri surdeg, recept här
125 g kallt vatten
1/4 msk ljus sirap
1/4 msk olivolja
20 g havremjöl
45 g rismjöl
15 g majsmjöl
0,5 msk pofiber
0,25 msk fiberhusk
0,5 tsk oraffinerat havssalt

GÖR SÅ HÄR

  1. Blanda surdeg, vatten, sirap och olja i en bunke för hand.
  2. Väg upp övriga ingredienser och tillsätt dem lite i taget, rör runt med träslev emellan. När allt är tillsatt, blandar du runt i några minuter. Degen ska vara lös och klistrig.
  3. Låt degen vila i 2 h i rumstemperatur. Vätskan kommer då absorberas och degen blir fastare.
  4. Forma degen så gott det går till en rund bulle. Lägg över på en bricka, häll några droppar olja över och täck med plastfolie. Ställ in i kyl för jäsning till nästa dag.
  5. Kavla försiktigt ut degen till ca 0,5 cm tjocklek. Använd majsmjöl på bakbordet. Lägg på valfri topping, grädda i 250 ca 10 min tills bottnen har fin färg.