Focaccia

Av: Elin Jönsson

Focaccia är ett italienskt bröd som oftast äts till middag. Jag brukar göra min focaccia precis innan vi ska äta så att den fortfarande är ljummen. Flingsaltet ovanpå brödet ger en god brytning. Till focaccian serverar jag stekt kyckling och svamp, brynt lök blandad med grädde, bacon och krispig sallad. En njutning för smaklökarna.


BRÖD TILL 4 PERSONER

25 g jäst
300 g vatten
0,5 dl olja
2 msk honung
120 g graham
300 g vetemjöl special
1 msk flingsalt
olivolja och flingsalt till utbakningen

GÖR SÅ HÄR

  1. Lös jästen i vattnet i en degblandare.
  2. Tillsätt olja, honung och arbeta in mjölet lite i taget.
  3. Arbeta degen ca 10 min. Tillsätt flingsalt och arbeta degen ytterligare 5 min. Degen kommer att vara lös och klibbig.
  4. Jäs degen till dubbel storlek, ca 35 min.
  5. Sätt ugnen på 250 ºC.
  6. Olja in händerna (så fastnar inte degen) och bred ut degen på bakplåtspapper. Platta ut den tills den är 1-2 cm tjock.
  7. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 min.
  8. Sätt fingrarna i degen och gör en massa hål. Ringla olivolja över och strö på flingsalt.
  9. Grädda brödet i mitten av ugnen 10 min.