Dillbröd

Av: Elin Jönsson

Det här är det bästa brödet till all fisk och skaldjur, riktigt gott. Testa gärna pensla delade bullar med olivolja och flingsalt och grilla dem tillsammans med laxen. Receptet är hämtat från boken Bröd från Brunkebergs bageri och kan bakas med eller utan jäst.


15 BULLAR

ev 7 g jäst
250 g kallt vatten
150 g surdeg
10 g brödsirap
75 g durummjöl
300 g vetemjöl special

7 g havssalt

20 g hackad dill (färsk eller frusen)
50 g grovriven ost

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, KVÄLL
  1. Lös eventuellt jästen i vattnet i en degblandare.
  2. Tillsätt surdeg, sirap, durum och vetemjöl lite i taget.
  3. Arbeta degen i degblandare 15 min.
  4. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 5 min.
  5. Tillsätt osten och dillen sist och arbeta degen tills det är jämnt fördelat. Degen ska ha utvecklat glutentrådar, den kommer vara ganska klibbig.
  6. Låt degen vila i 30 min.
  7. Häll ut degen på mjölat bakbord. Dela den i 15 bitar och forma små bullar.
  8. Lägg bullarna på bakplåtspapper, mjöla dem ovanpå och lägg plastfolie över. Ställ in i kylen för jäsning över natten.
DAG 2, MORGON
  1. Ta fram bullarna ur kylen om de inte är färdigjästa.
  2. Sätt ugnen på 250 ̊C.
  3. Snitta bullarna och sätt in dem i mitten av ugnen. Grädda i 12-15 min tills de fått fin färg.