Chapati

Av: Elin Jönsson

Chapatimjöl är ett grahamsmjöl där det grova skalet har skiktats bort. Det här mjölet används till det indiska brödet chapati, som är ett tunt flatbröd. Chapatimjöl kan bytas ut mot vetemjöl, men brödet tas till nya höjder med chapatimjöl som jag köper från Orga Kvarn. Chapati gräddas i torr gjutjärnspanna några sekunder på varje sida, sedan penslas bröden med smör. Till chapati serverar jag gärna en krämig och het chicken tikka masala och jasminris. Det är såå gott!


SEX CHAPATI

2,5 dl chapatimjöl
0,5 tsk salt
ca 1-1,3 dl ljummet vatten

GÖR SÅ HÄR

  1. Blanda mjöl och salt i en degblandare.
  2. Tillsätt vattnet lite i taget tills du har en mjuk deg, du får känna dig fram.
  3. Arbeta degen i 10 min så den blir smidig.
  4. Täck degen med en handduk och låt den vila en stund, minst 10 min.
  5. Dela degen i 6 bitar och rulla bitarna till bullar.
  6. Kavla ut bullarna så tunt du kan till platta bröd. Mjöla bakbordet om det behövs.
  7. Värm en stekpanna till medelhög värme.
  8. Lägg i ett bröd i den torra stekpannan, vänd när brödet har fått lite färg.Vänd brödet igen och tryck sedan försiktigt på luftbubblorna i brödet med baksidan av en stekspade eller med en hopknölad handduk så att luftbubblorna sprider sig och brödet kan om man är rätt på det blåsa upp för att sedan sjunka ihop när brödet lämnar järnet.
  9. Pensla bröden med smält smör på båda sidorna direkt när du tar det från järnet. Lägg bröden ovanpå varandra i en handduk, ät dem nygräddade.