Valnötsbröd

Av: Elin Jönsson

Ett riktigt gott och saftigt valnötsbröd gör mig väldigt glad. Några detaljer tycker jag är extra viktiga. Det ska inte vara för mycket men inte heller för lite valnötter i brödet. Valnötterna ska rostas i ugn, 200 °C i ca 5 min så de blir gyllene. Då lockas de goda smakerna fram. Brödet ska heller inte vara alltför grovt. Receptet som kommer här är klockrent för mina smaklökar och hämtat från boken Bröd från Brunkeberg, några ändringar från ursprungsreceptet har gjorts.


ETT BRÖD

230 g vatten
100 g surdeg
280 g vetemjöl special
65 g grovt rågmjöl
8 g sirap
10 g havssalt
65 g rostade valnötter

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, EFTERMIDDAG
  1. Väg upp alla ingredienser och häll ner allt utom saltet och nötterna i en degblandare.
  2. Arbeta degen i 10 min.
  3. Tillsätt saltet och arbeta degen 5 min till.
  4. Låt degen vila 1 h. Vik den sedan genom att ta tag i degens kanter och vik in mot mitten.
  5. Låt vila 30-60 min. Gör om vikningen. Låt vila 30-60 min, tillsätt nötterna och vik in dem i degen.
  6. Låt vila i 30-60 min.
  7. Häll ut degen på mjölat bakbord och forma till en limpa. Lägg i mjölad handduk i en jäskorg. Täck med dubbla handdukar och ställ in i kylen för jäsning över natten.
DAG 2, MORGON
  1. Sätt fram brödet i rumstemperatur om det inte är färdigjäst.
  2. Sätt ugnen på 250 °C. Häll ut brödet på bakplåtspapper och snitta det. Fös över bakplåtspappret på baksten i ugnen eller på förvärmd plåt. Grädda i 10 min och sänk sedan temperaturen något om brödet redan fått mycket färg. Grädda tills innertemperaturen är 98 °C, ca 20-25 min.