Surdegsbaguette

Av: Elin Jönsson

Fy tusan vad gott det här blev! Segt inkråm, smakrik skorpa och lagom håligt. Lite pyssel men det är så värt det, det här kommer jag baka många gånger i sommar.


TRE BAGUETTER

DAG 1, MORGON

30 g surdeg
63 g vatten
63 g vetemjöl special

DAG 1, SEN EFTERMIDDAG

1 g jäst (kan uteslutas)
250 g kallt vatten
surdegen från morgonen
350–400 g vetemjöl special
10 g havssalt

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, MORGON
  1. Blanda allt i en bunke, täck med lock och låt den stå i rumstemperatur tills den blivit bubblig.
DAG 1, SEN EFTERMIDDAG
  1. Lös jästen i vattnet i en assistent.
  2. Tillsätt surdegen och vetemjöl lite i taget. Kör maskinen tills allt blandats ordentligt.
  3. Låt degen vila 60 min.
  4. Arbeta degen 10 min, tillsätt sedan saltet och kör 5 min till.
  5. Låt degen vila i bunken 1,5 h.
  6. Häll ut degen på mjölat bakbord utan att arbeta den och dela den i 3 bitar. Snurra bitarna försiktigt och lägg dem sedan på mjölad baguetteplåt eller handduk som du viker upp mellan baguetterna. Lägg dubbla handdukar över bröden och ställ in i kylen för jäsning över natten.
DAG 2, MORGON
  1. Ta ut baguetterna ur kylen om de inte är färdigjästa.
  2. Sätt ugnen på 260 °C.
  3. Snitta baguetterna och sätt in bröden i mitten av ugnen. Spraya med vatten in i ugnen innan du stänger ugnsluckan. Grädda i ca 15 min eller tills de fått fin färg.