Skållat havre- och surdegsbröd

Av: Elin Jönsson

Det här brödet blev mycket saftigt och gott, prova gärna att rosta det.


ETT BRÖD

DAG 1, KVÄLL

30 g surdeg
120 g vetemjöl special
100 g ljummet vatten

50 g havregryn
150 g (1 1/2 dl) kokande vatten

DAG 2, MORGON

surdegen och skållningen från gårdagen
125 g vatten
5 g jäst
30 g grovt rågmjöl
270 g vetemjöl special
9 g salt

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, KVÄLL
  1. Rör ihop surdeg, mjöl och vatten i en bunke. Täck med lock eller plastfolie och låt stå (gärna lite varmt, 22–25 grader) under natten, 8–10 timmar.
  2. Rosta havregrynen i en stekpanna tills de fått lite färg. Lägg över grynen i en bunke och häll på det heta vattnet, täck med lock och låt stå under natten.
DAG 2, MORGON
  1. Blanda vatten och jäst. Tillsätt surdeg, skållning och blanda sedan i mjöl och salt. Rör kort tills allt blandats ordentligt.
  2. Låt degen vila 30–45 minuter.
  3. Doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik den in mot mitten. Ta ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten på nytt. Fortsätt tills du kommit varvet runt.
  4. Låt jäsa 30-45 min.
  5. Vik igen.
  6. Låt jäsa 30-45 min.
  7. Vik igen.
  8. Låt jäsa i 60 min.
  9. Häll ut degen på mjölad handduk med havregryn ovanpå. Vik ihop degen till ett paket. Vänd degpaketet så att skarven hamnar nedåt. Låt jäsa i 45–60 min.
  10. Sätt ugnen på 250 °C i god tid innan brödet jäst klart.
  11. Ställ in brödet med skarven uppåt och sänk temperaturen till 200 °C efter 10 min. Efter totalt 30–35 min är brödet klart.