Sandwichbröd

Av: Elin Jönsson

På begäran av min pojkvän gjorde jag det här ljusa brödet. I receptet gör man först en poolish. Poolish är en lös deg som kan göras ca 4 timmar innan bakningen och förvaras i rumstemperatur eller göras dagen innan och förvaras i kylskåp. När jag gjorde detta brödet ställde jag den i kylskåpet. Brödet är också gott rostat.


ETT BRÖD

DAG 1, KVÄLL

POOLISH
150 g vatten
3 g jäst
150 g vetemjöl special
16 g honung

DAG 2, KVÄLL

Poolishen
10 g jäst
1/3 äggula
100 g vetemjöl special
25 g rumstempererat smör
5 g havssalt

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, KVÄLL
  1. Blanda alla ingredienser till en smet. Du har nu gjort en poolish. Täck bunken med lock eller plastfolie och ställ i kylen.
DAG 2, KVÄLL
  1. Blanda poolishen med jästen, äggulan och arbeta in mjölet lite i taget. Arbeta degen i degblandare i 10 min.
  2. Tillsätt smöret klickvis tillsammans med saltet, arbeta degen ytterligare 5 min.
  3. Låt degen vila i 20 min
  4. Forma degen till en bulle och låt den vila i 10 min.
  5. Platta till bullen försiktigt, vik sedan in en kant mot mitten och tryck till med handloven som på bilden här under. Vik degen en gång till och tryck till med handloven. Rulla sedan brödet så det blir jämnt.
  6. Lägg brödet i smord form. Skölj en bakhandduk med vatten, krama ur vattnet och lägg handduken över formen. Den fuktiga handduken kommer göra att brödet inte torkar på ytan vilket motverkar jäsningen. Ställ in brödet i kylen över natten.
DAG 3, MORGON
  1. Ta ut brödet från kylen. Sätt ugnen på 250 °C.
  2. När ugnen är riktigt varm penslar du brödet med uppvispat ägg. Ställ in brödet och sänk temperaturen till 175 °C.
  3. Grädda tills innertemperaturen är 98 °C, ca 30 min.