Pappas rostbröd

Av: Elin Jönsson

Pappa bad mig baka ett ljust rostbröd eftersom affärens utbud är så uselt. Recept hittade jag i tidningen BAKA. Kommentar: bra men med lite för mycket hål. Brödet blev luftigt och smakade som ett franskbröd.


TVÅ BRÖD

6 g jäst
250 g vatten
110 g bubblig vetesurdeg
5 g honung
400 g vetemjöl special
10 g havssalt

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, SEN EFTERMIDDAG
  1. Lös jästen i vattnet i en assistent.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna utom saltet och arbeta degen i 10 min. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 10 min.
  3. Lägg över degen i en oljad bunke med lock och låt degen jäsa i 2 h.
  4. Dela degen på två. Vik in sidorna utan att trycka ut luftbubblorna så att ett avlångt bröd formas. Lägg bröden i formar som rymmer 1,5 liter.
  5. Sätt plastfolie på bröden och ställ in dem i kylen för jäsning över natten.
DAG 2, MORGON
  1. Ta fram bröden och låt de jäsa klart i rumstemperatur, ca 1-2 h.
  2. Sätt ugnen på 250 °C.
  3. Sätt in bröden i ugnen och spraya vatten in i ugnen innan du stänger ugnsluckan. Sänk temperaturen efter 10 min till 200 °C och grädda i ytterligare ca 10 min, eller tills innertemperaturen är 98 °C.