Panini

Av: Elin Jönsson

Panini är ett italienskt bröd som är supergott. Det här är ett recept för dem som vill att bakningen ska gå undan, den enda förberedelsen man måste göra dagen innan är att skålla rågmjölet. Det tog ungefär 2 h för mig att slänga ihop dessa i förmiddags. Jag äter bullarna både till frukost och lunch, de passar också bra till en sallad. Gillar man inte saltet ovanpå kan man såklart bara ta rågflingor eller strö på något annat som man tycker är gott, jag är en saltmänniska så för mig är det en given garnering.


16 BULLAR

DAG 1, KVÄLL

1,5 dl grovt rågmjöl
2 dl kokande vatten

DAG 2, MORGON

50 g jäst
3,5 dl kallt vatten
2 msk olja
4 dl durumvetemjöl
ca 6 dl vetemjöl special
2 tsk salt

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, KVÄLL
  1. Koka upp vattnet och häll det över rågmjölet, rör runt och täck med plats eller lock. Låt skållningen stå över natten i rumstemperatur.
DAG 2, MORGON
  1. Blanda ut jästen i vattnet i en assistent. Tillsätt skållningen, olja, durumvetemjöl och vetemjöl lite i taget. Degen ska släppa från bunkens kanter, känn dig fram.
  2. Arbeta degen 10 min, tillsätt sedan saltet och arbeta ytterligare 5-10 min, degen ska vara blank och smidig.
  3. Låt degen jäsa i 45 min.
  4. Häll ut degen på bakbordet och dela den i 16 bitar. Rulla bitarna till något avlånga bullar. Jag lade mina bullar i baguetteplåt men det går lika bra på bakplåtspapper.
  5. Låt bullarna jäsa i 30 min.
  6. Pensla bullarna med vatten och strö på flingsalt och rågflingor. Tryck försiktigt fast saltet och flingorna.
  7. Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 12-15 min i 225 °C. De ska få lite brun färg.