Ostbröd

Av: Elin Jönsson

Det här är ett ljust bröd som får god smak av osten. Passar bra till soppa och fisk. Ni kommer få ett större bröd än vad bilderna visar eftersom jag ökat mängden av ingredienser för jag tyckte brödet blev lite för litet men det kommer fortfarande rymma en form.


ETT BRÖD

250 g vatten
100 g rågsurdeg
7 g ljus sirap
75 g durumvetemjöl
350 g vetemjöl special
10 g havssalt
35 g grovriven lagrad ost

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, KVÄLL
  1. Mät upp surdeg, sirap, durumvetemjöl och vetemjö. Arbeta i degblandare i 15 min.
  2. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 5 min.
  3. Tillsätt osten och arbeta degen tills osten är jämnt fördelat i degen.
  4. Låt degen jäsa i 30 min.
  5. Häll ut degen på bakbord och rundriv degen till en rund boll. Låt degen vila i 10 min så att ytspänningen minskar, det gör att man sedan enklare kan forma ett bröd av degen.
  6. Rulla ut degen till ett avlångt bröd och lägg det i en smord form. Mjöla brödet på ovansidan och sätt plastfolie löst ovanpå formen. Ställ in brödet i kylen och låt det jäsa över natten.
DAG 2, MORGON
  1. Ta fram brödet i rumstemperatur och låt det jäsa i 1 h.
  2. Sätt ugnen på 250 °C.
  3. Snitta brödet och ställ in det i nedre delen av ugnen. Sänk temperaturen till 200 °C direkt.
  4. Grädda brödet tills innertemperaturen är 98 °C, ca 45-50 min. Ta gärna ut brödet ur formen när 10-15 min återstår av gräddningstiden, då kommer du få en fin skorpa runt om hela brödet.