Olivbröd

Av: Elin Jönsson

För några dagar sedan bakade jag ett olivbröd, fast utan oliver för jag hade inga hemma, men jag använde i alla fall olivolja. Det blev så himla gott! När ni bakat brödet måste ni testa att rosta det för det blev en av de bästa rostmackorna jag ätit! Receptet har jag hämtat från boken ”Bröd från Brunkeberg”.


ETT BRÖD

133 g kallt vatten
5 g jäst
200 g vetesurdeg
33 g olivolja
133 g durumvetemjöl
66 g fint rågmjöl
150 g vetemjöl special
7 g havssalt
133 g urkärnade oliver

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, KVÄLL
  1. Lös jästen i vattnet. Tillsätt surdeg, olivolja, durum, rågmjöl och vetemjöl lite i taget.
  2. Arbeta degen idegblandare i 10 min. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 5 min.
  3. Om du vill ha oliver i brödet blandar du sedan ner dessa så de blir jämnt fördelade.
  4. Låt degen vila i 30 min.
  5. Vik degen genom att ta tag i sidorna och vik in mot mitten så att undersidan hamnar uppåt.
  6. Låt degen vila i 30 min.
  7. Vik igen
  8. Låt degen vila i 30 min
  9. Vik sista gången
  10. Låt degen vila i 30 min innan du tar ut den på bakbord och formar den till ett avlångt bröd genom att vika degen på mitten och sedan trycka till skarven med handloven.
  11. Lägg brödet på en mjölad bakhandduk med skarven nedåt och svep handduken om brödet så att brödet får stabilitet av handduken. Låt brödet jäsa i kylen över natten.
DAG 2, MORGON
  1. Ta fram brödet ur kylen och sätt ugnen på 250 °C.
  2. Låt brödet stå framme i ca 1 h. Rulla sedan över brödet på bakplåtspapper och snitta eventuellt det. Ställ in brödet i ugnen längst ner och sänk temperaturen till 200 °C efter 10 min. Grädda brödet tills innertemperaturen är 98 °C, det tog ca 20 min.