Mormors mjuka tunnbröd

Av: Elin Jönsson

Jag fick ett recept på mjukt tunnbröd från mormor som jag nu har provbakat. Min morfar är uppväxt i Norrland och drog sig till minnes att de förutom jäst även brukade använda hjorthornsalt i degen. Därför minskade jag på jästen i receptet jag fick och lade till lite hjorthornsalt. Morfar kom även ihåg att de brukade göra degen dagen innan den bakades ut. Och visst blev tunnbröden bra, mycket goda och enkla att göra. Hemligheten bakom lyckade tunnbröd tycks vara att man kavlar tunt och gräddar i hög värme, såklart använde jag min baksten.


10 TUNNBRÖD

10 g jäst
150 g vatten
100 g mjölk
2 g hjorthornsalt
25 g smör
6 g salt
11 g socker
200 g vetemjöl
200 g rågsikt

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, KVÄLL
  1. Lös jästen i vattnet i en assistent. Tillsätt övriga ingredienser, mjölet lite i taget. Arbeta degen i maskin i 5 min.
  2. Lägg över degen i en bunke och täck med lock. Ställ in degen i kylen över natten.
DAG 2, MORGON
  1. Dela degen i 10 bitar och rundriv dessa till bullar.
  2. Kavla ut bullarna så tunt du kan och grädda ett bröd i taget på baksten i 275 °C. När brödet fått lite färg på undersidan och bubblat upp är det klart, det tar ca 1 min. Lägg bröden i en handduk direkt efter gräddningen så att de håller sig mjuka.