Mjukt kummintunnbröd

Av: Elin Jönsson

Nu har jag gjort några försök att efterlikna Aggarps tunnbröd, men jag får erkänna att jag är besegrad. Jag har testat olika bakmetoder och proportioner på ingredienserna men det blir helt enkelt inte som deras. Igår blev det iaf ett väldigt gott tunnbröd så jag får helt enkelt nöja mig med det och njuta av resultatet. Till degen använde jag vanligt vetemjöl och arbetade bara degen i 3 min för att undvika att gluten skulle utvecklas. Det hade i slutet gett ett segare tunnbröd. För att få en mildare smak på kumminen valde jag att fräsa med den i smöret.


SEX TUNNBRÖD

17 g jäst
330 g mjölk
33 g smör
0,3 tsk hel kummin
18 g honung
25 g siktat dinkelmjöl
25 g fint rågmjöl
25 g kornmjöl
10 g salt
430 g vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

  1. Lös jästen i lite av mjölken i en assistent.
  2. Smält smöret i en kastrull och häll ner hackad/mortlad kummin i smöret. Låt fräsa med en minut.
  3. Häll resten av mjölken i det smälta smöret och häll sedan ner detta i assistenten.
  4. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen i 3 min så att degen går ihop.
  5. Låt degen jäsa i 1 h.
  6. Dela degen i 6 bitar och rulla dessa till bullar. Kavla sedan ut bullarna så tunt du kan. Lägg över en bakhandduk och låt bröden jäsa i 1 h och 15 min.
  7. Grädda bröden på baksten i 275 °C. Tunnbröden är klara när de bubblat upp, det tar ca 1 min.