Ljust kalljäst bröd

Av: Elin Jönsson

Det här brödet kommer från boken Bröd från Brunkebergs bageri av Helene Johansson. Det är ett av de bästa bröd jag vet och ett säkert kort! Det passar till både frukost och middag. Prova gärna att pensla det med olivolja, strö på flingsalt och grilla, fantastiskt gott.

Arbeta inte degen då du lägger ut den på plåt, då kommer du att trycka ut alla luftbubblor som bildats.

TVÅ BRÖD

500 g vatten
250 surdeg
800 g vetemjöl special
20 g honung
30 g havssalt

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, KVÄLL
  1. Mät upp alla ingredienser utom saltet i en degblandare. Arbeta degen i 10 min.
  2. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 5 min.
  3. Du har nu fått en seg och elastisk deg, låt den vila i bunken i 30 min.
  4. Lägg degen i en oljad bunke. Ta tag i degens kanter, vik först in ena sidan, sedan andra sidan och vänd sedan hela degen så att undersidan kommer uppåt.
  5. Låt degen vila 30 min och gör sedan vikningen en gång till.
  6. Sätt ett lock/plastfolie över bunken, ställ in i kylen att jäsa över natten.
DAG 2, MORGON
  1. Sätt ugnen på 250 °C.
  2. Häll ut degen på mjölat bakbord.
  3. Dela degen i två delar utan att arbeta den.
  4. Lägg delarna på bakplåtspapper bredvid varandra på längden.
  5. Låt jäsa 60 min.
  6. Sätt in bröden i ugnen och sänk temperaturen till 200 °C efter 10 min.
  7. Grädda bröden tills innertemperaturen är 98 °C (ca 25-30 min).