Heikkis ljusa surdegsbröd

Av: Elin Jönsson

Heikki driver sitt bageri i Gärds Köpinge och i sitt sortiment har han ett ljust och ett grovt surdegsbröd. Recept på hans grova bröd finns här på min sida, den här gången provbakade jag det ljusa brödet. Riktigt gott blev det. Smakskillnaden på det grova och det ljusa brödet är faktiskt inte jättestor, däremot ger det grova brödet något mer tuggmotstånd.


ETT BRÖD

DAG 1, MORGON

50 g rågsurdeg
400 g vatten
200 g grovt rågmjöl

DAG 2, MORGON

30 g vetemjöl special fullkorn
9 g salt

300 g vetemjöl special fullkorn

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, MORGON
  1. Blanda surdeg, ljummet vatten och grovt rågmjöl i en bunke och täck med lock. Låt stå i rumstemperatur i 24 h. Rör runt två, tre gånger under tiden för att underhålla jäsprocessen.
DAG 2, MORGON
  1. Tillsätt 30 g vetemjöl och saltet och rör runt. Låt stå 1-2 h, blandningen ska bubbla igång.
  2. Tillsätt resten av vetemjölet och rör runt för hand tills allt blandats. Låt degen jäsa i 2 h, degen kommer vara kompakt och lite klibbig.
  3. Lägg över degen i en smord brödform.
  4. Blöta handen med vatten och jämna till ytan. Strö lite rågmjöl över och låt brödet jäsa i 1 h.
  5. Sätt ugnen på 250 °C.
  6. Sätt in brödet längst ner i ugnen och sänk temperaturen till 225 °C. Grädda brödet tills innertemperaturen är 98 °C, ca 50 min.
  7. Svep in brödet i en handduk och låt det vila i rumstemperatur i 24 h innan du skär i det.