Havregryn- och linfröbullar

Av: Elin Jönsson

Här kommer ett recept till er som vill att bakningen ska gå i ett nafs. Bullarna är lätta att svänga ihop och inga förberedelser, skållningar eller surdegar behövs.


10 BULLAR

1,5 dl mjölk
0,5 dl linfrö
0,5 dl rågkross
1 dl havregryn
1 dl kallt vatten
25 g jäst
1 dl lätt crème fraiche
0,75 msk sirap
2 dl durumvetemjöl
ca 3 dl vetemjöl special
1 tsk salt

GÖR SÅ HÄR

  1. Koka en gröt av mjölk, linfrö, rågkross och havregryn. Låt svalna.
  2. Lös jästen i vattnet
  3. Tillsätt crème fraiche, sirap, durum och lite vetemjöl.
  4. Arbeta degen i maskin ca 10 min.
  5. Tillsätt saltet, gröten och resten av vetemjölet och arbeta degen ytterligare ca 10-15 min, känn dig fram, degen ska ha utvecklat gluten och vara seg.
  6. Låt jäsa i 40 min
  7. Rulla bullar 
  8. Låt jäsa ca 30-40 min. 
  9. Grädda mitt i ugnen i 225 °C knappt 10 min.