Halland

Av: Elin Jönsson

Det här är ett saftigt och gott bröd som med fördel äts nybakat, då det tappar sin saftighet i frysen. Receptet hittade jag i tidningen BAKA där brödet kallades Halland. Om du inte tycker om alltför söta bröd kan du enkelt halvera mängden honung, det kommer jag göra nästa gång. Jag kommer även utesluta jästen och öka mängden surdeg något.


ETT BRÖD

DAG 1

50 g fint rågmjöl
5 g salt
100 g kokande vatten

DAG 2

skållning från gårdagen
5 g jäst
120 g vatten
30 g surdeg
40 g honung
35 g fint rågmjöl
230 g vetemjöl special

GÖR SÅ HÄR

DAG 1
  1. Blanda allt i en bunke och täck med plast. Låt stå i rumstemperatur.
DAG 2
  1. Väg upp alla ingredienser och häll dem i en degblandare. Arbeta degen 5 min och låt den sedan vila 1 h.
  2. Arbeta degen 10 min och låt den sedan vila 1-2 h, jäsningen ska komma igång så smått.
  3. Forma degen till ett bröd och lägg i smord form. Täck med plast och ställ i kyl för jäsning över natten.
DAG 3
  1. Grädda brödet i 250 °C, sänk temperaturen till 200 °C efter 10 min. Grädda brödet tills innertemperaturen är 98 °C, ca 30-35 min.