Fintbröd

Av: Elin Jönsson

Här kommer ett recept på fintbröd. Luftigt, mjukt, snällt och med ett tätt inkråm, ja det är i alla fall mina associationer på den här sortens bröd. Det var enkelt att baka och gott blev det. Jag kan tänka mig att det är ett succébröd för barn.


ETT BRÖD

DAG 1, KVÄLL

85 g fint rågmjöl
10 g havssalt
165 g vatten

DAG 2, MORGON

15 g jäst
40 g vatten
skållningen från gårdagen
130 g rågsikt

125 g vatten
50 g olja
20 g ljus sirap
200 g rågsikt
200 g vetemjöl special

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, KVÄLL
  1. Koka upp vattnet och häll det över mjölet och saltet. Rör om och täck bunken med lock. Låt stå i rumstemperatur över natten.
DAG 2, MORGON
  1. Lös upp jästen i vattnet i en degblandare.
  2. Tillsätt skållningen från dagen innan och den mindre mängden rågsikt. Arbeta degen i 5 min. Täck med plastfolie och låt degen vila i 60 min.
  3. Tillsätt vatten, olja, sirap och mjölet lite i taget. Arbeta degen i 15 min, degen kommer vara smidig och ganska styv.
  4. Lägg över degen i en oljad bunke och låt den vila i 30 min.
  5. Häll ut degen på bakbordet och slå ut luften från den genom att trycka till med handloven. Vik sedan in degens kanter så att du får ett paket. Lägg tillbaka degen i bunken och låt den vila i 30 min.
  6. Häll ut degen på bakbordet och rundriv det. Låt degen vila i 5 min så att ytspänningen släpper.
  7. Platta till degen och vik den dubbel, tryck till skarven med handloven. Rulla till ett avlångt bröd.
  8. Lägg brödet på bakplåtspapper eller hålplåt, pensla smält smör ovanpå och nagga brödet. Pudra över lite vetemjöl och låt det jäsa till dubbel storlek, ca 45 min.
  9. Sätt ugnen på 250 °C.
  10. Sätt in brödet längst ner i ugnen och spruta in vatten innan du stänger ugnsluckan.
  11. Sänk temperaturen till 200 °C efter 10 min. Grädda brödet tills innertemperaturen är 98 °C, ca 45 min.