Dinkelbröd

Av: Elin Jönsson

Det här är ett härligt saftigt, luftigt, segt och ljust surdegsbröd som kräver en del pyssel. Jag gräddade brödet idag till lunch, allt som allt har det tagit tre dagar men momenten går fort att göra så bli inte avskräckta för det. Brödet fick en smakrik skorpa och passar utmärkt att ha till soppan eller fiskrätten, eller bara äta som det är.


ETT BRÖD

DAG 1, KVÄLL

1 tsk surdeg
70 g vatten
100 g vetemjöl

DAG 2, MORGON

40 g av surdegen från gårdagen
70 g vatten
80 g vetemjöl special

DAG 2, KVÄLL

2 g jäst
250 g vatten
surdegen från morgonen
350 g siktat dinkel
10 g havssalt

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, KVÄLL
  1. Blanda allt i en bunke och täck med lock. Låt det stå över natten i rumstemperatur så att det jäser upp. Degen kommer vara ganska fast.
DAG 2, MORGON
  1. Blanda allt i en bunke och täck med lock. Låt stå i rumstemperatur till kvällen.
DAG 2, KVÄLL
  1. Lös upp jästen i vattnet i en assistent.
  2. Tillsätt den surdegen och mjölet. Arbeta degen bara tills allt blandats.
  3. Låt degen vila i 60 min.
  4. Arbeta degen i 10 min. Tillsätt sedan saltet och arbeta degen i ytterligare 5 min. Degen ska bli riktigt seg och glansig.
  5. Låt degen jäsa i 60 min.
  6. Häll ut degen på mjölat bakbord, den kommer vara ganska lös. Rundriv brödet och lägg sedan skarven nedåt på bordet.
  7. Låt degen vila i 30 min så att ytspänningen släpper.
  8. Vänd degen så att skarven hamnar uppåt, vik in den översta kanten på degen till mitten och tryck till. Gör därefter ytterligare en vikning till nederkanten och tryck till skarven.
  9. Lägg brödet i en jäskorg eller som jag i en brödform med mjölad handduk. Skarven ska vara uppåt.
  10. Jäs brödet i kylen över natten.
DAG 3, MORGON
  1. Ta fram brödet ur kylen om det inte är färdigjäst.
  2. Sätt ugnen på 250 °C.
  3. Vänd upp brödet på hålplåt eller bakplåt. Gör ett snitt längs med brödet och sätt in det i ugnen. Spraya vatten in i ugnen och stäng ugnsluckan. Sänk temperaturen till 200 °C efter 10 min.
  4. Grädda tills innertemperaturen är 98 °C, ca 20 min.