Bröd med durumvete

Av: Elin Jönsson

Detta är det ultimata brödet för den som vill ha ett ljust, saftigt och tätt bröd. Jag åt det tillsammans med en pastasallad, men det fungerar lika bra till frukost.


ETT BRÖD

100 g surdeg
400 g kallt vatten
5 g jäst
120 g durumvetemjöl
360 g vetemjöl special
6 g havssalt

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, KVÄLL 
  1. Rör ut jästen i lite av vattnet i en bunke och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Rör tills allt blandats (en minut eller så räcker). Degen kommer vara ganska lös. Täck med plast/lock och ställ i kylskåp under natten.
DAG 2, MORGON
  1. Häll ut degen på ett väl mjölat bakbord, använd gärna durumvete på bordet.
  2. Dra lätt i degen så den blir en fyrkant.
  3. Vik sedan in alla kanterna mot mitten så att degen blir ett paket.
  4. Sätt ugnen på 275 °C.Låt den vikta degen jäsa ca 30 min.
  5. Dra lätt i degen och gör vikningen en gång till. Om degen flyter ut mycket när du vikt den kan man göra vikningen ytterligare en gång. Vikningen gör att brödet håller samman och inte flyter ut.
  6. Låt jäsa 45 min.
  7. Snitta brödet med vass kniv och grädda det först i 275 °C i 10 min, sänk sedan temperaturen till 200 °C och grädda ytterligare 15 min.
  8. Innertemperaturen ska vara 98 °C, mitt bröd nådde den temperaturen efter ca 20 min men jag lät det stå inne tiden ut för att få en skorpa på brödet.