Baguetter

Av: Elin Jönsson

Igår lagade jag middag till min familj och då testade jag det här receptet på baguetter som jag skulle ha till förrätt. De blev väldigt goda! Jag skar upp baguetten i sneda skivor, ringlade olivolja ovanpå och stekte dem sedan i stekpanna. Till brödet serverade jag en tomatröra och ädelostkräm, mycket smarrigt!


TVÅ BAGUETTER

DAG 1, KVÄLL

2 g jäst
133 g kallt vatten
40 g vetesurdeg
33 g grahamsmjöl
100 g vetemjöl special

DAG 2, MORGON

2 g jäst
85 g ljummet vatten
Fördegen från gårdagen
180 g vetemjöl special
7 g havssalt

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, KVÄLL
  1. Lös jästen i vattnet i en bunke.
  2. Tillsätt surdeg, graham och vetemjöl lite i taget och rör runt med slev tills allt blandats. Täck med lock och ställ i kylen över natten.
DAG 2, MORGON
  1. Ta fram fördegen och låt den stå en stund i rumstemperatur medan du äter frukost.
  2. Lös jästen i vattnet i en degblandare, tillsätt fördegen och vetemjölet lite i taget. Degen ska precis släppa från bunkens kanter. Arbeta degen i 8 min, tillsätt saltet och arbeta degen sedan ytterligare 2 min.
  3. Gör glutentestet, om du inte är nöjd låter du degen vila 5 min och arbetar degen sedan ytterligare några minuter. Degen ska vara blank och smidig. Smörj en bunke med olja och lägg ner degen i den. Sätt på lock.
  4. Degen ska nu jäsa till drygt dubbel storlek, det tar ca 3 h. Under tiden ska degen vikas tre gånger, första gången efter 1 h. Ta då tag i degens kanter och vik in mot mitten så att undersidan hamnar uppåt.
  5. Sätt ugnen på 275 °C.
  6. Häll ut degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar utan att arbeta den för då slår man ut all luft. Skruva varje del ett halvt varv och lägg i baguetteplåt eller på vanlig plåt.
  7. Låt bröden jäsa i 30 min.
  8. Sätt in bröden i ugnen, jag satte baguetteplåten ovanpå baksten, sänk temperaturen till 250 °C. Grädda bröden i ca 15 min eller tills de fått fin färg.